PS. Fruktansvärt incestfall i Uleåborg

(En liten kommentar till föregående inlägg)

Det har framkommit att en far i Uleåborg i åratal har utnyttjat sin dotter sexuellt och till och med låtit henne föda ett barn som är hans. Hon har också varit tvungen att genomgå flera aborter.

Medan incesten pågick träffade flickan flera socialarbetare, läkare och psykiatrer. Ingen av dem märkte flickans nöd eller så trodde de henne inte när hon försökte berätta om sin situation.

Enligt professorn i juridik Terttu Utriainen bör det utredas i vilken mån barnskyddet i Uleåborg har gjort sig skyldigt till brott i detta fall.

Men hon ställer sig väldigt förstående: ”Hos oss är myndigheternas egen bakgrund ofta mycket medelklassig. De kommer från ordentliga hem där sådana här saker inte skulle kunna hända. Deras fantasi räcker inte till för en sådan ondska som det här är fråga om.”

Då frågar man sig förstås helt försynt att har de ingen utbildning dessa läkare och psykiatrer? Skall de förlita sig på sin medelklassiga fantasi?

Det var som en av mina terapeuter sa till mig när jag berättade om mitt trauma: ”Det där måste man ha varit med om själv för att förstå. Den som inte har varit med om det kan inte förstå.”

På tal om avsnoppning. På tal om att inte bli trodd och hörd.

Jag blev helt ställd och kom mig som vanligt inte för att protestera. Jag tyckte mycket om denna terapeut. Jag var inte beredd på att sådana gräsliga grodor skulle hoppa ur hennes intelligenta mun.

Inte ska en terapeut behöva ha erfarenhet av världens olyckor, en terapeut måste ha KUNSKAP.

Men hur ska terapeuterna kunna skaffa sig någon kunskap när allt de får veta i litteraturen är att det är något fel på patienter som söker hjälp. Och att patienterna visserligen gråter och skriker eller går under i all tysthet när man förklarar för dem vad det är för fel på dem, men det ska man inte bry sig om. Patienten gör motstånd, det är självklart, alla protester skall ignoreras och sedan analyseras så att patienten förstår hur fel hen har.

Denna grundläggande ideologi som med stor briljans förfäktas av bl a psykoanalysen är orsaken till att psykiatrin har så usla resultat och hjälper så få människor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s