Råd till terapeuter

1. Använd inte tio minuter av timmens början till att diskutera tidtabellsfrågor eller andra oväsentligheter. Tala inte om dig själv. Du får betalt för varje sekund av din tid, det ska inte handla om dig. Det är inte du som går i terapi.

2. Låt ingen ringa dig när du har en patient inne, dvs stäng av din telefon. Om patienten börjar räkna sekunderna som du sitter i telefon och dividera med timpriset så är patienten inte snål och missunnsam utan har helt rätt.

3. Gör genast klart för patienten att en timme i psykiatriskt språkbruk betyder 45 minuter. Patienten vet inte hur du har organiserat din tid, han kan tro att en timme är en timme.

4. Redogör genast första timmen för vad du har att komma med och vad som är terapins verksamma element. Gör patienten till din samarbetspartner. Om du underlåter detta kan du inte i efterskott beskylla patienten för patologisk oförmåga till samarbete. Man kan inte samarbeta om någonting som man inte känner till och särskilt inte om någonting som med avsikt hålls hemligt.

5. Bekräfta. Om patienten berättar att hans far begick självmord när patienten var tio år gammal är det din plikt att reagera. Men var snäll och kom inte med någon statistisk utredning som går ut på att 98 % klarar det och 2 % klarar det inte. Säg sakligt och på allvar att det potentiellt är ett svårt trauma och att det är där ni ska börja när ni börjar jobba. Låt sedan patienten fortsätta berättelsen om sitt liv.

6. Bekräfta att ingen söker hjälp för att göra sig märkvärdig. Det finns alltid en relevant anledning. Säg absolut inte att det kan handla om en nippa. Det är din privata, snåla tolkning. Patienten är inte betjänt av att höra den. När ett problem är löst känns det ofta obetydligt, men så länge det inte är löst kan det anta otroliga proportioner, utan att det för den skull finns den minsta anledning att förringa det.

7. Ställ inga dumma frågor. Det är mycket viktigt för oss alla att lära oss att uthärda dumhet och ignorans hos våra medmänniskor och oss själva, men för detta ändamål behöver man inte gå till en läkare. Du är ju inte korkad. Och om du är det borde du söka dig ett annat jobb. Särskilt om du känner att du inte behöver respektera patienten. Träna din självkritik.

8. Påpeka inte patientens fel och brister. Påpeka inte inkonsekvenser. Kom ihåg att om patienten gjorde detsamma gentemot dig så skulle du aldrig få tala till punkt.

9. Välkomna inte patienten med ett brett leende och en hjärtlig handskakning. Det är inget mysigt kafferep ni träffas för.

10. Inse att patienten är rädd för att formulera sig och yppa sina innersta tankar och känslor – inte bara de negativa. Jobba hårt för att hjälpa patienten att formulera sig. Det är ditt huvudsakliga jobb. Kombinerat med kunnande och empati.

11. Om du tror att patienten söker hjälp för att han är avundsjuk, missunnsam, feg och lat ska du söka dig ett annat jobb. Han är visserligen alla de där sakerna, men det är alla människor, det är inte därför han söker hjälp.

12. Försvara dig inte mot patienten när patienten anklagar dig. Säg inte: ”Det har jag inte gjort, det är bara dina fantasier.” Det är inte du som går i terapi, det handlar inte om dig. Hjälp patienten att fortsätta att formulera sig.

13. Kom ihåg att du inte är Gud Fader. Du har ingen rätt att hämnas på patienten, vad du än anser att patienten har gjort dig. Och du har ingen fullmakt att säga till patienten att han är ett hopplöst fall, vad du än tänker om den saken.

14. Kom ihåg att din patient inte är ett forskningsobjekt. Forskningsobjekt betalar inte för att få hjälp.

15. Ta alltid patienten på allvar. Klarar du det inte är du i fel bransch.

16. Om du inte har en aning om vad patienten talar om: remittera.

17. Om du inte har en aning om vad patienten talar om och om du inte heller vet vem du ska remittera patienten till så var åtminstone vänlig och omtänksam. Du har att göra med en utmattad och svårt betungad människa som under inga omständigheter får behandlas som en smitare som har sig själv att skylla för sina svårigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s